O xylitole

Základné info o xylitole

Čo je to xylitol?

Xylitol je prirodzené sladidlo, ktoré svojím mimoriadne nízkym glykemickým indexom (GI), pomáha udržiavať nízku a stabilnú hladinu krvného cukru. Vďaka  svojmu GI s hodnotou 7 pomáha udržiavať normálnu hladinu glukózy, na rozdiel od obyčajného cukru, ktorý má hodnotu GI 68.
Čistý xylitol je biely kryštalický prášok s výzorom, chuťou a sladivosťou ako cukor.  Je známy aj pod názvom „brezový cukor“. Má pozitívny vplyv na tráviace procesy v organizme. A pretože má o 40% menej kalórií ako cukor, uľahčuje znižovanie telesnej hmotnosti. Xylitol sa priemyselne vyrába z kukuričných klasov a dreva.
Ako a kedy bol objavený?
Xylitol je vo vede známy už 115 rokov.  Za objaviteľov sa nezávisle na sebe pokladajú Emil HermanFisher a Rudolf Stahel v Nemecku a vo Francúzsku M.G. Bertran.  Xylitol bol ako alternatívne sladidlo  vynájdené počas II.svetovej vojny z dôvodu nedostatku cukru. Po skončení vojny prestal byť nedostatok cukru a záujem o xylitol prudko klesol. Dôvodom boli aj vysoké náklady na jeho výrobu. Začiatkom 60-tych rokov, vďaka objaveniu mnohých pozitívnych využití vlastností xylitolu, záujem oň vzrástol.
Prvé xylitolové žuvačky boli vyrobené vo Fínsku a neskôr v USA v roku 1975.

Kde  všade sa xylitol využíva? 

Xylitol sa v potravinách používa od roku 1960 a v USA je schválený ako potravinový doplnok pre diétne výrobky v neobmedzenom množstve. Veľkou výhodou je, že sa môže bezpečne konzumovať pri cukrovke a hypoglykémii.

Xylitol sa prirodzene  vyskytuje v takmer všetkých druhoch ovocia a zeleniny. Priemerný dospelý človek denne skonzumuje niekoľko sto miligramov xylitolu z ovocia a zeleniny.

Ďalej sa xylitol využíva v produktoch zdravej výživy. Môžeme ho nájsť v podobe žuvačiek, cukríkov, sprejoch a v zubných pastách.

Primárne účinky xylitolu

Na ochranu zubov
Zubný kaz je výsledkom činnosti baktérií na povrchu zubov. Repný cukor, ktorý každodenne konzumujeme, dáva týmto baktériám energiu. V dôsledku toho sa neustále rozmnožujú a poškodzujú zubnú sklovinu. Baktérie nedokážu stráviť Xylitol a tak vďaka tomu nevzniká kyslé Ph v ústach, čo zamedzuje tvorbe zubného kazu.

Pri diéte a cukrovke
Zatiaľ čo k dobrému zdraviu prispieva mnoho faktorov, xylitol môže hrať kľúčovú úlohu pri pomoci s cukrovkou a nadváhou – a znížiť riziko srdcových chorôb, zlyhania obličiek, infarktu, periférnej neuropatie a smrti. Xylitol je ideálne sladidlo pre diabetikov, pretože jeho glykemický index (GI) je podstatne nižší v porovnaní s GI cukrózy (cukru) a taktiež ideálne sladidlo pre ľudí, čo sa snažia zhodiť pár kíl. Xylitol má pri rovnakej sladivosti o 40% menej kalórií ako repný cukor.